Adfærd hos hund og kat » Adfærd hos kat » den bedste begyndelse for din killing
Killinger lærer ved de første 12 uger af deres killingetid at observere deres mor, deres søskende og andre katte. Derfor er det vigtigt, når man anskaffer sig en kat, at den har været sammen med sin familie og været i menneskerhænder i den periode. Det vil samtidig være en fordel, at den kommer fra et miljø der er lig med det som vi selv kommer fra.
Det er vigtigt at vide baggrunden for kattens opforstring. Miljøet og moderkattens adfærd efter fødslen har en stor indflydelser på killingens udvikling af sin sociale adfærd. Samtidig har hankattens sociale adfærd også meget at sige, og der på trods af at killingen aldrig møder sin far.
Håndtering af killinger bør ske allerede ved 2-3 ugers alderen, men kun ved deres ”rede”. Da man risikere at aggression og angst kan forekomme, hvis de bliver fjernet fra de vante omgivelser.
Det er meget vigtigt at killingen inden den er fyldt 8 uger, har haft kontakt med min. 4 forskellige personer og har haft menneskelig kontakt i min. 40 min. dagligt, hvis den skal have en tæt menneskelig kontakt som voksen kat.
Der er forskellige meninger omkring hvornår killingen bør tages fra dens familie. Nogle mener ved 12 ugers alderen, da moderen stadig opdrager på den indtil da. Andre mener ved 8 ugers alderen, da det er vigtigt, at killingen kommer ud og netop på det tidspunkt bliver introduceret for mange forskellige mennesker i alle aldre samt til andre arter af kæledyr. Loven siger dog i dag at killinger skal være 12 uger, før de må tages fra deres mor.
Overtager man en kat uden at kende dens baggrund og måske ikke er blevet socialiseret som beskrevet oven over kan man få store problemer med katten senere hen . Det kan vise sig som tegn på reserverethed, usikker over for fremmed og aggression.

 
Kattens aktivitet i dennes adfærds repertoire:
 
-          leg/jagt
-          udforskning
-          spænding (kravle, spring, løbe)
-          social kontakt
 
Kattens leg kan være svær at definere, da det har forskellige mønstre i forskellige perioder af deres udvikling. Den praktiske måde at klassificere adfærden på, er at se hvilket mål legen har for den individuelle kat.
 
Den sociale leg viser sig ved fysisk kontakt imellem killingerne. Den minder om de voksnes mønster ved kamp dog uden aggressionen.
Ved legen lærer killingen hvordan de bør reagerer og respondere på de andre killingers adfærd. Legen kan til tider virke temmelig hård, men det er her de lære at moderere deres leg med andre. De lærer at gå i forsvar eller at trække sig tilbage.
 
3 uger – Begyndende aktivitet af leg med søskende
 
4 uger – Begyndende jagtleg med moderen, andre katte eller søskende. Det vises ved at skyde ryg, slå med poten (kløerne er altid ude, når det er jagt), eller bide.
Her starter den sensitive periode. INDLÆRINGSPERIODEN (kritisk periode). Det er den vigtigste læretid for katten og det er her den lære for resten af sit liv. EN GANG FOR ALLE.
Det er her moderen vil bringe dødt bytte med hjem, så killingerne lære at få tillid og ikke at blive bange.
Derefter bliver det levende bytte hun kommer hjem med, så de lære jagten. Deres interesse bliver stimuleret af bevægelserne og jagten læres hermed af deres handling.
 
Det er også her det er vigtigt at de udsættes for daglig håndtering af mennesker af alle aldere og møder andre dyrearter. Hvis man udsætter dem for disse ting før 4 ugers alderen, vil de acceptere andre arter end deres søskende, hvilket både er godt og ondt. Da tilliden er godt ved at skal leve med evt. en hund, men at sjældent de ikke vil kende til den farer der kan være ved mødet med en fremmede hund.
 
5-6 uger – Mere mobile på benene og mere kropkontrol. Begyndelse på at springe op og ned, gemme sig, snige og få en mere hårdhændet leg med de andre søskende. De vil selv opsøge levende objekter at lege med.
 
7-8 uger – Begyndende reaktion på trusler som en voksen kat. Legen bliver mere ændret til det mere aggressive mellem søskende. Døde objekter begynder at fange deres interesse til at lege med, men det vil ikke være før omk 16. uge at det bliver mere interessant end den sociale leg.
 
9-14. uge – Koordinationen er fuld opbygget. Deres bevægelser og smidighed er i kontrol som en voksen. Og den sociale leg begynder at kulminere
 
Indtil 10-12 uger er legen mellem søskende stadig høj og meget leg er i sammenhæng med objekter.
 
Efter 14 uger bliver aggression stor mod hinanden og deres tætte bånd løsnes ved at voksenverden åbnes, og den sociale kampleg starter. Det er samtidig nu at større og langsommere objekter begynder at fange deres opmærksomhed – og det er her de færdiggøre deres færdigheder i at springe og klatre.
 
Typisk vil katte som er fravænnet i en for tidlig alder hurtigere vise jagtadfærd og lege på et voldsommere niveau end katte der er vokset op med søskende.
 
Kattens naturlige instinkt er at jage. Også selv om den er mæt.! Sult, reproduktion og kattens motivation er alt afgørende for tidspunkt og mål med jagten.
Den vil komme hjem med byttet enten for at spise det senere, eller for at fodre sine killinger. Det er det samme som sker, når en kat ligger sit legetøj i madskålen.
 
Det siges at katte er designet til at overleve ved at indtage ca. 10 byttedyr på størrelse med mus pr. dag. Det kræver ca 30 jagtforsøg om dagen. Hermed vil det sige, at der faktisk er et min. krav på antal jagtlege om dagen for en indendørskat, hvis man skulle opfylde den egentlige behov for fodring!!!   
 
En kats tærskel vil blive meget lavere, hvis dens rovdyrdrifts bliver undertrykt. Hvilket kan give uheldige konsekvenser, såsom angreb mod mennesker, andre dyr eller stillestående objekter. Det vil typisk ses hos katte under 2 år der er understimuleret og meget alene. Den vil vise aggression og blive farlig for sine omgivelser ( den mest almindelige form for aggressivitet overfor mennesker)
Disse problemer ville man dog så vidt kunne undgå, ved at have en legekammerat til killingen. Dog hvis man vel og mærket får dem samtidig i samme alder. Det bedste valg er 2 hunner eller en af hvert køn. Da 2 hanner mange gange vil få nogle kappestridigheder senere i deres seksuelle modenhed.

 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite